Betuwe, eiland tussen twee vuren

Locatietheater in het kader van 75 jaar Gelderland Herdenkt


LT Loenen speelt het drieluik: Betuwe, eiland tussen twee vuren

Locatietheater over Betuwse families in de periode 1944-1945. Theatergezelschap LT Loenen speelt een speciale editie van het locatietheater Betuwe, eiland tussen twee vuren. Dit drieluik gaat over het leven in de Betuwse dorpen in 1944/45 en is speciaal geschreven voor de herdenking 75 jaar vrijheid. Het drieluik toont de geschiedenis door de ogen van de Betuwse bewoners.


Deel 1 - Souvenirs

Gerard en zijn vrouw Patricia reizen de Liberation Route van Zuid-Engeland via Normandiƫ en verder naar Berlijn. Gaandeweg merkt Patricia dat Gerard is veranderd: de oorlog is in hem gaan zitten. Ze besluiten niet verder te reizen, maar zich te verdiepen in het Betuwse verhaal, dat veel dichter in hun hart ligt. Souvenirs is een theatervoorstelling die gaat over de vraag wat de oorlog vandaag-de-dag nog voor ons betekent.

Deel 2 - Manneneiland

Familieverhaal over de periode van het Manneneiland: overleven in een verlaten Betuwe tijdens de evacuatie. Vrouwen en kinderen waren ver weg, en duizend mannen moesten het rooien op een ondergelopen eiland dat van alle kanten onder vuur lag. Een benauwde periode die families uit elkaar heeft gerukt, maar ook nader tot elkaar heeft gebracht.

Deel 3 - De Schim in het Raam

Korte vertelling nav. het oorspronkelijke script, dat is geschreven op basis van dagboekfragmenten en ooggetuigen-verslagen van betrokkenen.


Tekst en regie: Rob Hoekstra

ism. Historische Vereniging Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg eo.


LT Loenen is: Locatietheater Loenen. Een veelzijdig collectief dat werkt vanuit Schrijfhuisje Loenen met acteurs, muzikanten, dans en muziek uit het brede verenigingsleven in de dorpen van de Betuwe. LT Loenen verbindt mensen en verhalen en maakt kleine en grote voorstellingen op locatie.