Theater en tekst

Rob Hoekstra is schrijver, regisseur en theatermaker met als specialisme: het schrijven van verhalen die (historische) locaties tot leven wekken en mensen met elkaar verbinden.

Verhalen en locatietheater over erfgoed, landschap en bijzondere mensen. Recente producties, teksten en regie: 


OP WACHT

Reprise van de moderne opera OP WACHT in Fort Pannerden. Een bijzonder muziekspel met de composities van Eva Beunk voor 33 hoorns en zang.

2 oktober 2022 www.fortindehoofdrol.nl 


VRIJSTAAT

Indringende muziekvoorstelling rond het Fort aan de Buursteeg in Renswoude, als onderdeel van de beeldende kunstroute Landoog. Over de gevolgen van oorlog toen en nu, vluchtelingen en vrijheid. Voorstellingen op 27 en 28 aug 2022. www.landoog.nl


HET STEENOVENVOLK

De 7e locatievoorstelling van Theater Over & Weer gaat over de historie van de steenovens langs de Waal. Vier nieuwe scènes langs de oevers van de rivier. Juni en juli 2022. www.theateroverenweer.nl


BETUWE, EILAND TUSSEN TWEE VUREN

Drieluik speciaal voor 75 jaar Gelderland Herdenkt.

Speciale voorstellingen ism. Historische Vereniging

1, 8 en 9 oktober 2021 op locatie in Oosterhout Gld.


DORP OP WOESTE GRONDEN

Locatietheater speciaal gescheven voor het 150-jarig bestaan van Schaarsbergen. 


KORSEN EN KAAIEN

Muziektheater. Een veelzijdige theaterroute langs scènes die vertellen over het leven op en langs de rivier de Waal in de dorpen Varik en Heesselt. juni 2022 


DE SCHIM IN HET RAAM

Derde deel van het drieluik Betuwe, eiland tussen twee vuren


MANNENEILAND

Tweede deel van het drieluik Betuwe, eiland tussen twee vuren


SOUVENIRS

Eerste deel van het drieluik Betuwe, eiland tussen twee vuren

www.gelderlandherdenkt.nl en www.theisland44-45.nl


OP WACHT!

Unieke opera in het Fort Pannerden met 33 hoorns, 3 zangers en een fort. Modern spel van tekst, muziek, zang en ruimte op een van de meest bijzondere locaties van het Rivierengebied. September 2019.

www.opwacht.nl


CAMPING DE KOEPEL

Locatietheater speciaal voor Muziekkoepel Winssen, Open Monumentendag 14 en 15 2019.  


THEATER OVER & WEER - FLESSENPOST

Zomervoorstellingen van Theater Over & Weer met vier nieuwe scènes over het leven langs de Waal: Brel aan de Waal, Pijn op de Dijk, Wie heeft de Veerman... en Flessenpost. www.theateroverenweer.nl


THEATER OVER & WEER - WIND & WINTER

Voor het eerst treedt Theater Over & Weer op in het winterseizoen. Met locatievoorstellingen over het leven op en langs de Waal in herfst en winter. Speciale editie!  www.theateroverenweer.nl


DE KUNSTENAAR EN DE ARCHEOLOOG

Locatietheater op het herfstfestival Woest & Bijster.

Twee broers: de archeoloog graaft in het stof, de kunstenaar droomt. Vader was een potscherf. En de dochter danst. www.woestenbijster.nl


BELLO BELLO BENNEKOM

Locatietheater voor jong en oud op het herfstfestival Woest & Bijster.

Tot 1968 reed de tram door de dorpsstraat: Bello! Bello! Speciaal voor Woest & Bijster wordt 100 m rails hersteld. Stap in en reis mee langs de verhalen.  www.woestenbijster.nl


75 JAAR VRIJHEID

In voorbereiding: locatietheater ter gelegenheid van 75 jaar Market Garden en 75 jaar vrijheid in 2019/2020. Voorstellingen op diverse historische locaties in Gelderland.


IEDER ZIJN OORLOG

Locatietheater in het Fort aan de Buursteeg aan de Grebbelinie. Een 360 graden theaterpanorama met live muziek en vier verhalen over strijd en oorlog. In het verleden, in de herinnering, in het heden en de oorlog in jezelf. In samenwerking met 14Karaats en MOMO theaterwerkplaats.

Voorstellingen september 2017 en juni 2018. Zie www.iederzijnoorlog.nl


Theater Over & Weer - Aan de oever, in het zand

Locatietheater waarbij het publiek op reis gaat van de ene oever van de Waal naar de andere. Het publiek maakt de oversteek met het veerbootje van Slijk-Ewijk naar Beuningen vv, en ontmoet onderweg theatervertellingen en muziek. De scènes zijn gebaseerd op het leven op en langs de rivier. 

Zie www.theateroverenweer.nl


Landgoederen tot leven

Locatieverhalen op Gelderse landgoederen, met een hoofdrol voor erfgoed en landschap. Verborgen verhalen van landgoederen worden onthuld middenin cultuurhistorisch decor.   

Productie in 2018: Wereldwijd de Heerlijkheid, september 2018 Landgoed Hemmen. Zie wdh2018.nl


Locatieverhalen van strijd en oorlog

Tal van locaties in Nederland zijn het tafereel geweest in de oorlogen van het verleden. Een rijke bron aan verhalen. Die locaties worden in de context van heden en verleden onderzocht op de gebeurtenissen en de emoties die ze (nog steeds) oproepen. Op basis daarvan worden verhalen geschreven, in de vorm van locatietheater, kleine en grote vertellingen en bij de locatie passende muziek.


Max en het monster van Emrik

Locatietheater over het thema: "Op de vlucht zijn". Modern sprookje over het jongetje Max dat geconfronteerd wordt met een leeftijdsgenootje die voor oorlog op de vlucht is. Max vertrekt en gaat op een geheimzinnige reis die hem uiteindelijk leidt naar nieuwe inzichten.

Een hedendaags sprookje op basis van de thematiek van oorlog ver weg en dichtbij, grenzen en nieuwe helden. Geheimzinnig met een diep eronder liggende betekenis.


In Tuzelo

Krimp in de Achterhoek: een groot probleem? Als het aan bestuurders ligt wel, maar wat vinden de mensen die in de ‘krimpdorpen’ wonen er zelf van? Theo Soontiëns en Rob Hoekstra hebben verhalen van mensen in Achterhoek en Liemers verzameld en een nieuw toneelstuk geschreven: In Tuzelo.


Filmscript - Niet helemaal goed

Filmscript voor een korte speelfilm op de historische grond van landgoederen. De inspiratie werd gevormd door de Scholtengoederen omgeving Winterswijk. Thema: het moeizaam instandhouden van landgoederen, overerving en familiehistorie.


Specialisaties

Locatieverhalen – het tot leven wekken van een (erfgoed) locatie door middel van verhalen en theater

Landgoedtheater – op zoek naar de verborgen verhalen van landgoederen en erfgoed

Nieuwe vertelvormen – moderne vertelvormen die aansluiten bij de behoefte van het hedendaagse publiek

Het verhaal van een dorp – de verhalen van mensen, locaties, historie en toekomst van een dorp/wijk/buurtschap beschrijven en met de bewoners tot leven brengen. Resultaat: een boek, film, vertellingen en/of locatievoorstelling.

Familieverhalen. Het maken van een spannend en betekenisvol familieverhaal, gebaseerd op de werkelijkheid.