Betuwe, eiland tussen twee vuren


Schrijfhuisje Loenen

Locatietheater in het kader van 75 jaar Gelderland Herdenkt


LT Loenen speelt het drieluik: Betuwe, eiland tussen twee vuren

 

Het drieluik bestaat uit drie locatievoorstellingen. De voorstellingen zijn apart te bezoeken en vertellen afzonderlijke, afgeronde verhalen. Ze vormen een samenhangend geheel, zodat wie alle drie de voorstellingen ziet een veelkleurig palet voor ogen krijgt van de geschiedenis 1944-1945 in de Betuwe. 

Het drieluik: Betuwe, eiland tussen twee vuren bestaat uit drie delen:


Deel 1. Souvenirs - Verhaal met als rode draad een echtpaar dat de Liberation Route heeft gereisd vanaf de opbouw van D-day in Zuid-Engeland via Normandië, België en Brabant naar de brug-te-ver. Ze willen doorstoten naar Berlijn, maar komen er achter dat het Betuwse verhaal hen veel nader aan het hart ligt dan de ‘Grote geschiedenis’. Ze laten het vervolg van de reis naar Berlijn voor wat het is en gaan zich verdiepen in “het Betuwse verhaal”, dat in wezen veel dichter in hun hart ligt.


Deel 2. Manneneiland Oosterhout/Lent/Ressen - Over de geschiedenis van de Betuwe Manneneiland, de inundatie, evacuatie van de bevolking, de maandenlange strijd in het relatief kleine gebied.


Deel 3. De schim in het raam - Familieverhaal waarin het verhaal van de Betuwe bevolking centraal staat: de relatieve rust, de oorlogssituatie vanaf 17 september 1944, de dreiging, de evacuatie, heimwee en terugkeer en uiteindelijk de wederopbouw van een verwoest land.


Voorstellingen: 

Naar verwachting in mei 2021: 

    Locatievoorstelling. Route in en rond dorp Oosterhout.

    Programma ism. Historische Vereniging Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg eo. 

    Deel 1 Souvenirs, Deel 2 Manneneiland én deel 3 De Schim in het Raam.

    Buitenvoorstelling langs historische locaties in dorp Oosterhout.


* Hou onze website in de gaten


LT Loenen is: Locatietheater Loenen. Een veelzijdig collectief dat werkt vanuit Schrijfhuisje Loenen met acteurs, muzikanten, dans en muziek uit het brede verenigingsleven in de dorpen van de Betuwe. LT Loenen verbindt mensen en verhalen en maakt kleine en grote voorstellingen op locatie.